Stotnik

Žanr: zgodovinska drama

Dolžina: 118 minut (1h 58min)
Izvirni naslov (leto): Der Hauptmann (2017)
Režija: Robert Schwentke
Scenarij: Robert Schwentke
Država: Nemčija, Francija, Poljska, Kitajska
Distribucija v Sloveniji: Famous Fox

Igrajo: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau, Alexander Fehling …

Povezave: IMDB: Der Hauptmann (2017)

O filmu:

Nemčija, marec 1945. O koncu vojne je že odločeno, a se boji še vedno nadaljujejo. Lovijo dezerterje.

Več o filmu:

Po ameriškem zračnem napadu se vojak Wili Herold loči od svoje enote. Zasledujejo ga kot dezerterja. V nekem avtu, ki je obtičal v blatu, po naključju odkrije častniško uniformo. Izkoristi priložnost in jo ukrade.
V naslednjih dneh kot stotnik Herold zbere druge razkropljene vojake in ustvari “posebno enoto”. Govori, da mu je sam Hitler naročil, naj poroča o stanju v zaledju. Njegova enota kmalu šteje 30 mož. Imenujejo se ” Heroldova posebna enota “, oziroma “Heroldovo hitro vojaško sodišče”. Do moči se dokoplje tako, da jo zlorablja.
Heroldu postane vloga, ki jo igra, vse bolj všeč. Prevzame poveljstvo nad delovnim taboriščem, ki je del zloglasnega kompleksa taborišč, imenovanega Emsland. Vodje taborišča ga sprejmejo kot božji dar. V taborišču se razvije zapleten sistem odvisnosti. Ukazi niso zakoniti in začne se boj za obstanek. Mladi lažni stotnik se v tem sistemu odlično znajde. V njegovih rokah je več kot 200 ujetnikov.

O avtorjih/igralcih:

Renomirani hollywoodski režiser Robert Schwentke (The Time Traveler’s Wife, RED, Tatoo, R.I.P.D., Insurgent, Allegiant, Lie to me) se vrne v rodno Nemčijo s to črno-belo filmsko mojstrovino, ki jo obožujejo tako kritiki, kot gledalci.