Šiška Deluxe

Žanr: komedija, drama

Dolžina: 108 minut (1h 48min)
Izvirni naslov (leto): Šiška Deluxe
Režija: Jan Cvitkovič
Scenarij: Jan Cvitkovič
Država: Slovenija
Distribucija v Sloveniji: Fivia film

Igrajo: David Furlan, Marko Miladinović, Žiga Födransperg …

Povezave: IMDB: Šiška deluxe (2015)

Festivali/nagrade:

Montreal Film Festival (World Greats) – SVETOVNA PREMIERA, Let’s CEE Film, Festival 2015- Vienna, Competition Feature Film of the 25th edition of the FilmFestival Cottbus, FSF 2015 Portorož (otvoritveni film), 6. FEMF 2015 Piran (otvoritveni film).

O filmu:

Šiška Deluxe je grenko-sladka komedija o treh prijateljih, ki dramatične situacije prepleta s komičnimi in gledalca ne pusti ravnodušnega. Namenjena je srednji in mlajši generaciji, režiser Jan Cvitkovič, pa se z njo vrača k začetkom pripovedovanja zgodb klasičnemu »storytellingu«.

Zgodba govori o treh prijateljih iz otroštva, Fedru, Miletu in Zekirju, ki se zavedajo, da niso več mladi, ne znajo pa popolnoma odrasti. Lotili so se že marsičesa, a nikoli jim ni nič uspelo, ker se ničesar ne lotijo zares. Ko enemu izmed njih umre teta, in po njej podeduje majhen poslovni prostor, se odločijo, da bodo poskusili s pizzerijo. Sprva se zdi tudi ta projekt obsojen na neuspeh, ker jim ob vseh nerazrešenih težavah, ki jih ima vsak od njih ne gre zlahka od rok. V pravem trenutku se pojavi skrivnostna Milena, ki neobetavnim gostincem priskoči na pomoč. Skozi film spremljamo vzpone in padce glavnih protagonistov v osebnem življenju, pa tudi pri uresničevanju poslovne ideje. Toda tudi večni mladeniči enkrat odrastejo in prav to je pot, ki jo prehodijo glavni junaki filma Šiška Deluxe.

Več o filmu:

Os okoli katere se film nenadoma obrne v nepričakovano smer, je petletna deklica Kristina, ki nekega dne brez besed odide. To povzroči nemalo razburjenja, privede pa tudi do treznega razmisleka, in na koncu se raztreseni kosi sestavljanke zložijo v skoraj idilično sliko. Tudi večni mladeniči enkrat postanejo možje, in prav to je pot, na katero se podajo glavni junaki filma Šiška Deluxe, v katerem se komično prepleta z dramatičnim v lahkotnem drncu, ki srečnega konca v nobenem trenutku ne postavi pod vprašaj.

O avtorjih/igralcih:

Jan Cvitkovič, uveljavljen slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist in arheolog, se je rodil leta. Tekom svoje kariere je prejel številna priznanja in nagrade tako za režijo, kot za scenarije. Prejel je nagrado Prešernovega sklada in nagrado Zlata Ptica. Njegovi najbolj odmevni filmi so: V leru (tu je odigral tudi glavno vlogo), Archeo, Kruh in mleko, Srce je kos mesa, Odgrobadogroba, Vem, Totalni gambit,…