Prvi človek

Žanr: Zgodovinski, biografski, drama

Dolžina: 141 minut (2h 21min)
Izvirni naslov (leto): First Man (2018)
Režija: Damien Chazelle
Scenarij: Josh Singer, James R. Hansen
Država: ZDA
Distribucija v Sloveniji: KARANTANIJA

Igrajo: Claire Foy, Ryan Gosling, Pablo Schreiber, Kyle Chandler, Ciarán Hinds, Jason Clarke, Ethan Embry, Corey Stoll, Christopher Abbott, Patrick Fugit, Lukas Haas, Brian d’Arcy James, Shea Whigham, Cory Michael Smith, Brady Smith …

Povezave: IMDB: First Man (2018)

O filmu:

Biografska drama predstavlja življenje astronavta Neila Armstronga in legendarno vesoljsko misijo, s katero je Armstrong postal svetovno znan, saj je postal prvi človek, ki je stopil na Luno 20. julija 1969.

Več o filmu:

Z oskarjem nagrajeni režiser Damien Chazelle (za muzikal Dežela La La) in igralec Gosling bosta znova skupaj sodelovala (prvič pri Dežela La La) in predstavila zgodbo o Nasini misiji o prvem pristanku na Luni, pri tem pa bo poudarek na astronavtu Neilu Armstrongu in leti med 1961 in 1969.

Film je zasnovan po knjigi Jamesa R. Hansena, Prvi mož: Življenje Neila A. Armstronga, uradni biografiji Neila Armstronga, ki je bila izdala leta 2005 ter opisuje Armstrongovo vpletenost v Nasin program, misijo Apolla 11 in podrobnosti iz zasebnega življenja svetovno znanega astronavta. Film bo odkrival, kako visoki so bili stroški in žrtvovanje – pri Armstrongu in narodu – v eni najnevarnejših misij v zgodovini človeštva.

Scenarij je napisal Josh Singer (V žarišču), producenti drame so Wyck Godfrey, Marty Bowen, Chazelle in Gosling, izvršna producenta pa Isaac Klausner in Adam Merims.

Zanimivosti:

– Gre za prvi film režiserja Damiena Chazella, ki ni muzikal ali povezan z glasbo.
– Režiserjeva prva izbira vloge Armstronga je bil ves čas Ryan Goslin, ki je z režiserjem že sodeloval v muziklu Dežela La La, vendar je Gosling pogodbo za dramo Prvi človek podpisal šele po igri v Deželi La La.