Propad ameriškega imperija

Žanr: komedija

Dolžina: 127 minut (2h 7min)
Izvirni naslov (leto): La chute de l’empire américain (2018)
Režija: Denys Arcand
Scenarij: Denys Arcand
Država: Kanada
Distribucija v Sloveniji: Famous Fox

Igrajo: Alexandre Landry, Maripier Morin, Rémy Girard, Louis Morisette, Maxim Roy, Pierre Curzi, Vincent Leclerc…

Povezave: IMDB: La chute de l’empire américain (2018)

Festivali/nagrade:

Valladolid (nagrada FIPRESCI). Toronto. Busan.

O filmu:

Duhovito in ganljivo razmišljanje režiserja Denysa Arcanda (dobitnik oskarja za Vdor Barbarov) o vladavini denarja in sesuvanju vseh ostalih vrednot v naši družbi.

Več o filmu:

Pierre-Paul Daoust, ljubitelj literature in doktor filozofije, je prisiljen delati kot dostavljavec, da bi dostojno živel. Nekega dne, ko dostavlja paket, se po naključju znajde sredi oboroženega ropa, ki se je hudo ponesrečil. Dva človeka sta mrtva, na tleh pa ležita dve športni torbi, polni bankovcev. Milijončki le čakajo, da jih odnese. Pierre-Paul je soočen z moralno dilemo: naj se obrne in odkoraka praznih rok ali naj pograbi denar in izgine?

Zanimivosti:

Denys Arcand (rojen leta 1941 v Quebecu) je kanadski režiser, scenarist in producent. Njegov film Le déclin de l’empire américain (1986) je na festivalu v Cannesu prejel nagrado FIPRESCI in bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film. Enako nominacijo je leta 1989 prejel tudi film Jésus de Montréal, ki je v Cannesu osvojil veliko nagrado žirije. Še večji uspeh je doživel film Vdor barbarov (Les invasions barbares, 2003), ki je ob množici drugih priznanj prejel nagradi za najboljši scenarij in najboljšo igralko v Cannesu ter oskarja za najboljši tujejezični film.