Prijazna dežela

Žanr: pustolovska krimi drama

Dolžina: 110 minut (1h 50min)
Izvirni naslov (leto): Sweet Country (2017)
Režija: Warwick Thornton
Scenarij: Steven Mcgregor, David Tranter
Država: Avstralija
Distribucija v Sloveniji: Fivia

Igrajo: Bryan Brown, Matt Day, Tremayne Doolan …

Povezave: IMDB: Sweet Country (2017)

Festivali/nagrade:
Benetke 2017 (posebna nagrada žirije)
Toronto 2017
London 2017

O filmu:

Zamolčano poglavje iz zgodovine avstralskih staroselcev razkriva zgodbo o nenačrtovanem zločinu, ki postane povod za iskanje pravice onkraj rasnega in etničnega zatiranja.

Napovednik je v angleščini.

Več o filmu:

Sam je domorodec v srednjih letih, ki dela za pridigarja v divjini Severnega teritorija v Avstraliji. Ko se v sosednje oporišče priseli zagrenjeni vojni veteran Harry, pošlje pridigar k njemu Sama in njegovo družino, da bi mu pomagali pri vzreji živine. Vendar pa se odnos med moškima hitro poslabša, dokler naposled ne izbruhne nasilen obračun, v katerem Sam v samoobrambi ubije Harryja. Domorodec tako postane iskan kriminalec, ki ga bremeni umor belca, zato z ženo zbeži v divjino – v čudovito, a izjemno kruto puščavsko pokrajino. Narednik Fletcher dobi nalogo, da Sama izsledi, a ko začnejo prihajati na dan podrobnosti obračuna, se pri okoliških prebivalcih vse bolj poraja vprašanje, ali lov za domnevnim storilcem res služi pravici.

Kritike:

»Prizorišče filma Prijazna dežela je osrednja Avstralija, kjer sva s scenaristom Davidom Tranterjem odraščala. (…) V dvajsetih letih mi, avstralski staroselci, nismo bili uradno sužnji, vendar smo delali brezplačno, za obroke hrane, pod oblastjo pravnega predpisa, imenovanega Zakon o staroselskih zadevah. Tako so te družinske zgodbe tudi moja dediščina – osebni del te zgodovine, ki pripada vsem nam.«
– Warwick Thornton