PREMIERA: iOtok + pogovor + predstavitev knjige

Knjižnica Toneta Seliškarja in Kino Trbovlje vabita na predstavitev knjige Mateta Dolenca KAKO DOLG JE ČAS in premiero dokumentarnega filma iOTOK, režiserja Mihe Čelarja v Kino Trbovlje. Mate Dolenc, ki je Jadranskemu morju in otoku Biševu posvetil kar 8 svojih knjig, je tri leta spremljal prizadevanje zadnjih Biševljanov, da bi otok rešili pred izumrtjem. Pogovoru s pisateljem in režiserjem, bo sledila premiera filma ob 19:00.
Moderator: Katra Hribar Frol

Žanr: dokumentarec

Dolžina: 90 minut (1h 30min)
Izvirni naslov (leto): iOtok (2018)
Režija: Miha Čelar
Scenarij: Miha Čelar, Tamara Babun
Država: Slovenija
Distribucija v Sloveniji: Astral Film

Igrajo: Mate Dolenc…

Povezave: IMDB: iOtok (2018)

O filmu:

iOtok je celovečerni dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti. Učiteljica joge Lada in ladijski kuhar Lucio ustanavljata mestni odbor, da bi otoku priskrbela pravni status in ga tako zaščitila pred agresivno turistično industrijo. Ta hoče Biševu vzeti staro šolo ter jo preurediti v turistični center z multimedijskimi prezentacijami in zasloni na dotik.

Zanimivosti:

Ob premieri bo pri založbi Beletrina izšla tudi knjiga Mateta Dolenca: KAKO DOLG JE ČAS.

O avtorjih/igralcih:

Mate Dolenc je Biševu in Jadranu posvetil kar osem knjig. Z režiserjem Miho Čelarjem sta pozimi 2017/2018 z majhno filmsko ekipo sledila borbi Biševljanov in jo v živo predstavila na spletni strani www.iOtok.eu. Zgodbo je spremljalo več kot 132.000 gledalcev iz več kot desetih držav, od tega več kot 45.000 iz slovenije. Njen razplet in koneca pa zdaj prinaša celovečerni dokumentarni film.