Obtožujem

Žanr: zgodovinski triler

Dolžina: 132 minut (2h 12min)
Izvirni naslov (leto): J’accuse (2019)
Režija: Roman Polanski
Scenarij: Robert Harris, Robert Harris, Roman Polanski
Država: Francija, Italija
Distribucija v Sloveniji: Fivia

Igrajo: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois…

Povezave: IMDB: J’accuse (2019)

Festivali/nagrade:

Film je prejel veliko nagrado žirije na Beneškem filmskem festivalu, nedavno pa smo si ga lahko ogledali na LIFFu.

O filmu:

Roman Polanski pripoveduje zgodbo o aferi Dreyfus, političnem škandalu, ki je na koncu 19. stoletja pretresel Francijo in svet.

Več o filmu:

Leta 1895 so proti mlademu obetavnemu francoskemu generalštabnemu častniku Alfredu Dreyfusu vložili obtožnico, ker naj bi Nemčiji izdajal vojaške skrivnosti in sodišče je odločilo, da je kriv. Obsojen je bil na dosmrtno ječo na Hudičevem otoku. Med pričami njegovega ponižanja je polkovnik Georges Picquart, ki je napredoval v vodjo vojaške protiobveščevalne enote. Ko pa Picquart odkrije, da se skrivnosti še vedno predajajo Nemcem, ga vleče v nevaren labirint korupcij in prevar, ki ogrožajo ne le njegovo čast, temveč tudi njegovo življenje.

Iz prve roke/komentar režiserja:

»Ko sem bil še zelo mlad, sem videl ameriški film Življenje Emila Zolaja. Pretresel me je prizor, v katerem častnika Dreyfusa javno ponižajo. Že takrat sem si rekel, da bom o tej strašni zgodbi nekega dne morda posnel film. /…/ V tem škandalu svetovnih razsežnosti, verjetno največjem poznega 19. stoletja, se prepletajo sodne napake, kršitve pravic in antisemitizem. V dvanajstih letih, kolikor je trajala, je Dreyfusova afera razklala Francijo in pretresla ves svet. Še vedno velja za simbol krivice, ki jo je v imenu nacionalnega interesa sposobna zagrešiti politična oblast. /…/ Lahko bi rekel, da gre za triler. Gledalec vodi preiskavo skupaj s Picquartom, kar nam je omogočilo, da smo film posneli na subjektiven način. Vsi glavni dogodki so pristni. Celo veliko dialogov je resničnih, saj jih je mogoče najti v sodnih zapisnikih. /…/ Iz velikih zgodb pogosto nastanejo veliki filmi in Dreyfusova afera je izjemna zgodba. Zgodba o človeku, obtoženem po krivem, je vedno zanimiva, ta afera pa je tudi zelo aktualna glede na ponovni razmah antisemitizma, ki smo mu priča v zadnjem času.«
– Roman Polanski