Marvin

Žanr: Drama

Dolžina: 115 minut (1h 55min)
Izvirni naslov (leto): Marvin ou la belle éducation (2017)
Režija: Anne Fontaine
Scenarij: Pierre Trividic, Anne Fontaine
Država: Francija
Distribucija v Sloveniji: FAMOUS FOX

Igrajo: Finnegan Oldfield, Grégory Gadebois, Vincent Macaigne, Catherine Salée, Jules Porier, Catherine Mouchet, Charles Berling, Isabelle Huppert, Sharif Andoura, India Hair, Luna Lou …

Povezave: IMDB: Marvin ou la belle éducation (2017)

Festivali/nagrade:

Dobitnik nagrade za najboljši film z LGBT tematioko Queer Lion na beneškem festivalu.

O filmu:

Martin Clément, rojen Marvin Bijou, uide. Pobegne podeželski vasici, družini, ki ga ne razume, očetovi tiraniji in materini vdanosti v usodo. V nasprotju s pričakovanji pa najde zaveznike. Najprej v ravnateljici šole, ki ga vpelje v gledališče in katere priimek bo pozneje prevzel kot simbol svoje rešitve.

Napovednik je v francoščini.

Več o filmu:

Marvin odrašča v delavskem okolju, kjer štejejo samo tradicionalne vrednote. Že njegov videz ga izpostavlja zavračanju okolice in tudi družina se ga malodane sramuje. Režiserka pa se ni hotela osredotočati na obsojanje nestrpnosti in tudi ne na izpostavljanje vprašanja homoseksualnosti, temveč si je film zamislila kot poklon umetnosti in kulturi (pri snemanju so na primer uporabljali starejše tehnične pripomočke, ki zaradi svoje občutljivosti niso več v uporabi). Marvin nima izbire – mora zapustiti domače okolje in si ‘izruvati srce’, da lahko zaživi s tistimi, ki ga razumejo in ki so mu podobni. Fontainova raziskuje, kaj se bo Marvinu zgodilo, predvsem pa, kako se mu bo to zgodilo, torej kako bodo drugi vplivali na njegovo življenjsko pot.

Režiserka Anne Fontaine je pri snovanju scenarija za film izhajala iz romana ‘En finir avec Eddy Bellegueule’ avtorja Edouarda Louisa, vendar pa je hotela ustvariti novo zgodbo in si za glavnega junaka zamisliti drugačno usodo.

V filmu prevladuje tematika drugačnosti in ideja, da lahko pobegnemo svoji na videz začrtani usodi in da nič ni vnaprej določeno.

Doslej smo pri nas videli že nekaj filmov Anne Fontaine, na primer ‘Coco Chanel’, ‘Gemma Bovary’ in ‘Občudovani’, sicer pa je Marvin že 16. film, pod katerega se je ta igralka in režiserka podpisala.