Marija Škotska

Žanr: Zgodovinska drama

Dolžina: 124 minut (2h 04min)
Izvirni naslov (leto): Mary Queen of Scots (2018)
Režija: Josie Rourke
Scenarij: Beau Willimon
Država: VB
Distribucija v Sloveniji: KARANTANIJA

Igrajo: Margot Robbie, Saoirse Ronan, Gemma Chan, Guy Pearce, Joe Alwyn, David Tennant, Jack Lowden, Brendan Coyle, Martin Compston, Ismael Cruz Cordova, James McArdle, Alex Beckett, Maria Dragus, Eileen O’Higgins, Kadiff Kirwan …

Povezave: IMDB: Mary Queen of Scots (2018)

O filmu:

Marija, ki je bila rojena kot škotska kraljica in se je pri šestnajstih letih poročila s francoskim kraljem, dobro leto kasneje pa ovdovela, se sooča s pritiski, da se mora ponovno poroči. Odloči se, da se vrne v rodno Škotsko, da zasede svoj zakoniti prestol. Ker sta Škotska in Anglija spadali pod vladavino nepremagljive kraljice Elizabete I., Marijina namera, da s prestola zrine svojo sestrično, povzroči oster boj med mladima kraljicama ter ogrozi Elizabetino suverenost.

Več o filmu:

Zgodba se odvija v 16. stoletju in spremlja poskus Marije Škotske, da bi s prestola zrinila svojo sestrično, angleško kraljico Elizabeto, za kar je bila več let obsojena na zapor, preden so jo usmrtili. Kraljici bosta upodobili nominiranki za oskarja Saoirse Ronan in Margot Robbie, na režiserski stolček je sedla režiserka Josie Rourke (ki je leta 2011 režirala romantično komedijo Much Ado About Nothing), scenarij za zgodovinsko dramo pa je napisal Beau Willimon po knjižni predlogi Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart avtorja Johna Guya.

Zanimivosti:

* Igralki Saoirse Ronan in Margot Robbie sta se letos istočasno potegovali za oskarja za glavno vlogo – prva za igro v drami Lady Bird, druga v drami Jaz, Tonya. Nazadnje je zlati kipec šel v roke igralki Frances McDormand (Trije plakati pred mestom).

* V filmu si kraljici delita en samcat prizor, medtem ko se v resničnem življenju nista nikoli srečali v živo – komunicirali sta le preko pisem in odposlancev. Prizor, kjer se kraljici srečata, je bil Saoirsin prvi snemalni dan, medtem ko je bil za Margot zadnji. Med snemanjem se igralki nista videvali, saj je Margot snemala v Angliji, Saoirse pa na Škotskem.