Loti in izgubljeni zmaj

Žanr: animirani družinski film
SLOVENSKA SINHRONIZACIJA

Dolžina: 78 minut (1h 18min)
Izvirni naslov (leto): Lotte ja kadunud lohed (2019)
Režija: Heiki Ernits, Janno Põldma
Scenarij: Andris Akmentins, Heiki Ernits, Andrus Kivirähk, Janno Põldma
Država: Estonija
Distribucija v Sloveniji: Fivia

Igrajo: Anu Lamp, Mait Malmsten, Elina Reinold, Sepo Seeman…

Povezave: IMDB: Lotte ja kadunud lohed (2019)

O filmu:

Radovedna psička Loti raziskuje svet, ki je poln zanimivih reči in nenavadnih bitij. Kakšna sreča za Loti: pri tokratni dogodivščini se ji pridruži čisto majhna sestrica Rozi. Profesorjema, rakunu Karlu in ribi Viktorju, bosta pomagali najti pot do starodavnih mitoloških zmajev, ki bruhajo ogenj. Če jim uspe posneti zmajsko pesem, bosta profesorja zmagala na posebnem tekmovanju v snemanju starodavnih pesmi.

O avtorjih/igralcih:

Janno Põldma je od leta 1973 delal kot direktor fotografije pri Tallinnfilm Studiu, od leta 1994 pa je bil zaposlen v studiu Eesti Joonisfilm. Posnel je približno 20 animiranih filmov (večino del Priita Pärna, filma Tõll Veliki in Pekel režiserja Reina Raamata in mnoge druge). Režiral je 11 filmskih del, za katera je prejel številne državne kulturne nagrade in filmske nagrade v Zagrebu, Ottawi, Seoulu, Brisbanu ter na drugih mednarodnih festivalih animiranega filma. Janno Põldma je tudi priznan pisec dramskih iger in literarnih besedil za otroke in mladino. Napisal je scenarij za priljubljen celovečerni film za otroke z naslovom Ovca spodaj v desnem kotu (1992) režiserja Lembita Ulfsaka. Družinski film Božič pri pikapolonicah je bil v Estoniji premierno predvajan leta 2001 in doživel je izjemen uspeh. Kratek film Koncert za korenčkovo pito (2003) je bil leta 2004 nominiram za nagrado Cartoon d’or.

Heiki Ernits je bil od leta 1978 zaposlen na oddelku za animirani film pri studiu Tallinnfilm kot umetnik in filmski režiser, od leta 1994 pa dela za studio Eesti Joonisfilm. Kot režiser in scenograf je sodeloval pri 12 animiranih filmih. Od leta 1997 dela z Jannojem Põldmajem pri otroških televizijskih nanizankah in filmih. Deluje tudi kot fotograf, učitelj umetnosti, umetniški direktor in filmski režiser. Poleg tega je oblikoval naslovnice knjig in ilustriral številne publikacije. Sodeloval je z najpomembnejšimi estonskimi časopisi in revijami, pa tudi na razstavah karikatur v Estoniji in v tujini.