FILMSKA KAVA: Marija Škotska

Vabimo vas, da enkrat mesečno ponedeljkove dopoldneve preživite v Kinu Trbovlje in si ogledate izbrane umetniške in nagrajene filme. Program ☕ Filmska kava ☕ se izvaja v sodelovanju s trboveljskimi društvi in je namenjen vsem ljubiteljem kakovostnega filma, ki imajo nekaj prostega dopoldanskega časa. Cena vstopnice je samo 2 €.

Žanr: zgodovinska drama

Dolžina: 124 minut (2h 04min)
Izvirni naslov (leto): Mary Queen of Scots (2018)
Režija: Josie Rourke
Scenarij: Beau Willimon
Država: VB
Distribucija v Sloveniji: Karantanija Cinemas

Igrajo: Margot Robbie, Saoirse Ronan, Gemma Chan, Guy Pearce, Joe Alwyn, David Tennant, Jack Lowden, Brendan Coyle, Martin Compston, Ismael Cruz Cordova, James McArdle, Alex Beckett, Maria Dragus, Eileen O’Higgins, Kadiff Kirwan …

Povezave: IMDB: Mary Queen of Scots (2018)

O filmu:

Filmsko dogajanje je postavljeno v 16. stoletje in prikaže poskus Marije Škotske, da bi s prestola izrinila svojo sestrično, angleško kraljico Elizabeto, za kar je bila več let obsojena na zapor, nato pa so jo usmrtili.

Več o filmu:

Marija, ki je bila rojena kot naslednica na škotskem prestolu in se je pri šestnajstih letih poročila s francoskim kraljem, dobro leto kasneje pa ovdovela, se sooča s pritiski, da se mora ponovno poroči. Odloči se, da se vrne na rodno Škotsko, da zasede svoj zakoniti prestol. Ker sta Škotska in Anglija spadali pod vladavino nepremagljive kraljice Elizabete I., Marijina namera, da s prestola zrine svojo sestrično, povzroči oster boj med mladima kraljicama ter ogrozi Elizabetino suverenost.

Zanimivosti:

Igralki Saoirse Ronan in Margot Robbie sta se lani istočasno potegovali za oskarja za glavno vlogo – prva za igro v drami Lady Bird, druga v drami Jaz, Tonya. Nazadnje je zlati kipec šel v roke igralki Frances McDormand (Trije plakati pred mestom).

V filmu se kraljici pojavita skupaj zgolj v enem prizoru, medtem ko se v resničnem življenju nista nikoli srečali v živo – komunicirali sta le preko pisem in odposlancev. Prizor, kjer se kraljici srečata, je bil Saoirsin prvi snemalni dan, medtem ko je bil za Margot zadnji. Med snemanjem se igralki nista videvali, saj je Margot snemala v Angliji, Saoirse pa na Škotskem.