Downton Abbey

Žanr: drama

Dolžina: 122 minut (2h 2min)
Izvirni naslov (leto): Downton Abbey (2019)
Režija: Michael Engler
Scenarij: Julian Fellowes, Julian Fellowes
Država: Velika Britanija
Distribucija v Sloveniji: Karantanija

Igrajo: Matthew Goode, Tuppence Middleton, Michelle Dockery, Phyllis Logan, Allen Leech, Maggie Smith…

Povezave: IMDB: Downton Abbey (2019)

Festivali/nagrade:

Televizijska serija Downton Abbey je spremljala življenje družine Crawley in njihovih služabnikov na prelomu 20. stoletja v angleškem podeželskem dvorcu. V šestih sezonah je serija osvojila tri zlate globuse, petnajst emmyjev ter skupno 69 nominacij za emmyje, s čimer si je prislužila naslov največkrat nominirane neameriške televizijske oddaje v zgodovini podelitve emmyjev. Poleg tega si je prislužila še bafto in osvojila Guinnessov svetovni rekord za najbolj kritično ocenjeno televizijsko serijo.

O filmu:

Zgodba premožne družine Crawley se v filmu nadaljuje po dogodkih iz zadnjega dela televizijske serije leta 2015. Člane družine in njihove služabnike bo pretresel prihod zelo pomembnih gostov – kralja in kraljice. Priprave na izreden dogodek takoj stečejo, a žal nihče ni pripravljen na nepredvidljive situacije.

Več o filmu:

Scenarij za prihajajočo britansko zgodovinsko dramo je napisal z oskarjem nagrajeni scenarist Julian Fellowes, ki je ustvaril in napisal scenarije za vseh 52 delov istoimenske serije, na režiserski stolček celovečernega filma pa je sedel Michael Engler (ki je režiral le štiri dele omenjene serije). Večina igralcev iz serije, med njim Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Laura Carmichael in Maggie Smith, je zaigrala tudi v filmski adaptaciji.