Codelli in pogovor

Po filmski predstavi ob 18.00 sledi še pogovor.

Žanr: Poetični dokumentarni film

Dolžina: 85 minut (1h 25min)
Izvirni naslov (leto): Codelli (2017)
Režija: Miha Čelar
Scenarij: Miha Čelar
Država: Slovenija
Distribucija v Sloveniji: Astral Film

Igrajo: Primož Bezjak, Doroteja Nadrah, Katarina Stegnar, Mojca Fatur, Maša Kagao Knez, Grega Zorc in drugi …

Povezave: IMDB: Codelli (2017)

Festivali/nagrade:

Nagrada iris Združenja filmskih snemalcev Slovenije. East Silver Market, Jihlava. DOKUDOC, Maribor. Festival slovenskega filma, Portorož. Pulj.

O filmu:

Codelli je igrano-dokumentarni film o malo znani afriški avanturi znamenitega slovenskega izumitelja, barona Antona Codellija, znanega tudi po tem, da je leta 1898 v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil. V filmu izvemo, da je Codelli med letoma 1910 in 1915 v afriškem Togu sredi džungle zgradil radiotelegrafsko postajo, s katero je prvi na svetu vzpostavil brezžično povezavo med Afriko in Evropo. Leta 1912 je v Togu s filmskim pionirjem Hansom Schomburgkom osnoval filmsko produkcijo. Posnela sta nekaj dokumentarcev in Belo boginjo iz Wangore, enega prvih igranih filmov, kadarkoli posnetih v Afriki.

Več o filmu:

V dokumentarnem delu se ekipa z igralcem Primožem Bezjakom in tremi Codellijevimi potomkami odpravi po sledeh izginulega filma, v igranem delu pa avtorji v slogu nemega filma in ob spremljavi dueta Silence oživijo šeststo fotografij iz baronove osebne zbirke.