ČETRTKOVI FILMSKI UTRINKI: Zverjasec in Zverjašček

Žanr: družinski animirani film
SLOVENSKA SINHRONIZACIJA

Dolžina: 54 minut
Izvirni naslov (leto): The Gruffalo (2009) in The Gruffalo’s Child (2011)
Režija: Max Lang, Jakob Schuh in Uwe Heidschötter, Johannes Weiland
Scenarij: Jakob Schuh, Max Lang, Julia Donaldson in Johanna Stuttmann
Država: Velika Britanija, Nemčija
Distribucija v Sloveniji: Famous Fox

Slovenski glasovi: Sebastian Cavazza, Nataša Barbara Gračner, Gregor Čušin, Uroš Smolej, Lojze Svete, Matjaž Tribušon, Bor Jamnik, Živa Jamnik …

Povezave: IMDB: The Gruffalo (2009) in The Gruffalo’s Child (2011)

O filmu:

V prvem delu si drobna miška med sprehajanjem po gozdu izmisli strašno pošast »z okli kot noži, kremplji postrani, strašne čeljusti in grozni čekani«, da bi odgnala plenilce. A jo izmišljeno bitje preseneti, ko se prikaže izza ovinka. V drugem delu pa se mali Zverjašček odloči, da bo preveril zgodbo o veliki, hudobni miši, ki mu jo pripoveduje oče Zverjasec.

Več o filmu:

Kaj storiti, če si drobna miška, gozd pa je poln živali, ki se jim zdiš primeren obrok? Uporabiti moraš pamet in iznajdljivost.
Prikupna miška se sprehaja po globokem, temnem gozdu in naleti na nekaj gozdnih plenilcev – lisico, sovo in kačo, ki bi z veliko slastjo pojedli majhno miško. Da bi jim ušla, jim iznajdljiva in pogumna miška pove, da gre na obisk k hudobnemu, strašnemu Zverjascu. Plenilci prestrašeni zbežijo, ker se ne želijo srečati s to grozljivo zverino, ki bi z veseljem pohrustala kakšno sovo, lisico ali kačo.
Ali bo miškin načrt deloval in ji bo uspelo ukaniti gozdne plenilce? Kaj se bo zgodilo ko se za ovinkom pojavi njen izmišljeni Zverjasec – »z okli kot noži, kremplji postrani, strašne čeljusti in grozni čekani« …?

Oče Zverjasec Zverjaščku pripoveduje zgodbo o veliki, hudbni miši v gozdu.
»Zverjasec nikoli v temačni gozd ne sme,«
pošepne Zverjasec Zverjaščku in se previdno ozre.
A neke viharne, snežene noči se Zverjašček odloči, da bo preveril očetovo zgodbo. Ni ubogal očetovega nasveta in se izmuzne iz brloga … saj velika, hudobna miš vendar ne obstaja … ali pač? Na poti sreča kačo, sovo in lisico, a nikjer ni niti sledu o veliki, hudobi miši. Pa vendar…?

O Zverjascu in Zverjaščku:

Zverjasec in Zverjašček veljata za mednarodni založniški fenomen, očarala sta tudi slovenske otroke. V Sloveniji je vse knjige o Zverjascu in Zverjaščku izdala založba Mladinska knjiga v prevodu Milana Dekleve. Od marca 1999, ko je Zverjasec prvič prišel med bralce, so je po vsem svetu prodali v več kot 5 milijonih izvodov. Pet let po Zverjascu je izšlo še enako uspešno nadaljevanje knjige – Zverjašček.

Zverjasec in Zverjašček sta doživela filmsko, televizijsko in več gledaliških upodobitev. Tudi v Sloveniji smo že videli več predstav v šolah in vrtcih, lutkovno predstavo Lutkovnega gledališča Ljubljana pa si je ogledalo več kot 20.000 gledalcev.

Zverjasec je bil nominiran za oskarja za najboljšo animacijo, dobil pa je tudi nagrado britanske filmske akademije in šest drugih festivalskih nagrad. Zverjašček je med drugim dobil tudi nagrado občinstva za najboljši animirani film za otroke med tremi in šestimi leti na festivalu otroškega filma v New Yorku. Tudi knjige so požele veliko nagrad. Poslušalci radia BBC pa so to rimano pripoved o iznajdljivi miški in malce strašni, a v bistvu prav ljubki pošasti izbrali za svojo najljubšo zgodbo za lahko noč. Knjiga Zverjašček je pri nas prejela priznanje Zlata hruška – znak kakovosti otroških in mladinskih knjig, ki jo prejmejo tiste knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo.