Binti

Žanr: družinski

Dolžina: 90 minut (1h 30min)
Izvirni naslov (leto): Binti (2019)
Režija: Frederike Migom
Scenarij: Frederike Migom
Država: Belgija
Distribucija v Sloveniji: Fivia

Igrajo: Bebel Tshiani Baloji, Mo Bakker, Joke Devynck, Baloji, Frank Dierens…

Povezave: IMDB: Binti (2019)

Festivali/nagrade:

Nagrada za najboljši film – JEF. Nagrada za najboljši film, posebna omemba – Montreal. Kristiansand. Zlin. Stockholm Junior.

O filmu:

Vlogerka Binti in njen prijatelj Elias načrtujeta akcijo, s katero bosta rešila prihodnost.

Več o filmu:

12-letna Binti sanja, da bo postala slavna vlogerka. Z očetom sta iz Konga brez dokumentov prebežala v Belgijo. Binti želi živeti povsem normalno življenje, čeprav se z očetom pogosto skrivata pred policijo. 11-letni Elias v hiši na drevesu vodi Klub za rešitev okapijev, izumirajočih gozdnih žiraf iz Konga. Binti ga po naključju spozna, se pridruži njegovemu klubu in tako se začne vlogerska družbeno angažirana akcija.

Iz prve roke/komentar režiserja:

»Navdušena sem nad pogumnimi značaji, v tem primeru nad otrokoma, ki se borita za tisto, za kar vesta, da jima pripada. Imata glas, ki mu velja prisluhniti. /…/ Binti je film, v katerem se otroka naučita, da potrebujeta drug drugega, da bi izpolnila svoje sanje. Kljub resni temi je to zabaven in dostopen film, poln barv, humorja, prijateljstva in ljubezni. Verjame v uspeh večkulturne družbe in izpolnjevanje sanj. Socialna drama dobi pozitiven preobrat s primesjo energije in humorja romantične komedije.«
– Frederike Migom

O avtorjih/igralcih:

Frederike Migom je režiserka, scenaristka in igralka. Po študiju drame in delu v New Yorku se je preselila v Pariz, kjer je študirala režijo. Trenutno živi in dela v Bruslju. Po kratkih filmih Malakim in Adam & Everything je leta 2015 posnela kratki film Nkosi Coiffure, s katerim je obiskala številne festivale in bila zanj tudi nagrajena. Sledil je kratki dokumentarec Si-G, Binti pa je njen prvi celovečerec.